Kuchnia

Lekki obiad – naleśniki z mąki orkiszowej

Chyba nie znam nikogo, kto nie lubił by naleśników. Są łatwe w przygotowaniu, lekkie i przede wszystkim smaczne. Te z mąki orkiszowej są najzdrowsze dla osób cierpiących na schorzenia tarczycy.

Składniki:

110 g mąki orkiszowej

szczypta soli morskie

2 łyżki cukru trzcinowego

2 jaja

300 ml mleka roślinnego lub mleka bez laktozy

30 g roztopionego masła bez laktozy

1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier i cynamon. Dodać jajka oraz 1/3 ilości mleka, zmiksować mikserem, stopniowo dodawać resztę mleka miksując lub mieszając. Dodać roztopione masło i zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum pół godziny. Rozgrzać dobrze małą patelnię o średnicy ok. 18-20 cm i wylać porcję ciasta, rozprowadzić po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia (lekkiego lub mocniejszego, jak lubimy), przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Ja podaje z prażonymi jabłkami, dżemem, serem.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *