Hashimoto,  Kuchnia

Racuszki z fioletowego kalafiora

Pyszne racuchy w sam raz na drugie śniadanie. Możne jeść je na słodko lub bez dodatków.

 

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora, pokrojona na różyczki
  • 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki bez glutenu
  • 2 duże jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pokrojonej drobno szalotki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • jogurt naturalny lub śmietana bez laktozy

Wykonanie:

Gotuj kalafior z osolonej wodzie (ok 3 do 5 minut), a następnie przełóż go na deskę do krojenia i pokrój na bardzo małe kawałki. Odmierz 4 filiżanki posiekanego kalafiora. Wymieszaj go razem z mąką, jajkiem, czosnkiem, szalotką solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, a następnie smaż placuszki przez 2-3 minuty na każdej stronie. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego, a następnie podaj wraz z jogurtem lub kwaśną śmietaną. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *