Hashimoto,  Kuchnia

Tarta z rabarbarem

Jakiś czas temu byliśmy w jednej z lubelskich restauracji.  Byłam szczęśliwa, że mogę zjeść na mieście, ponieważ moja dieta wyklucza sporą ilość produktów. Ale udało się! Restauracja nosi  Zielony Wiatrak i znajduje się w SPA Orkana, także jeśli, ktoś ma ochotę popływać, a potem zjeść pyszny obiad czy ciasto to połączenie wydaje się idealne. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała wykonać przepisu w domu.

Składniki:

  • 250 g mąki bez glutenu
  • 125 g margaryny bez laktozy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany bez laktozy
  • szczypta soli morskiej
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 0,5 kg białego sera
  • 0,5 kg rabarbaru
  • 1,5 opakowania cukru waniliowego
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • brązowy cukier do posypania

Wykonanie: 

Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany, cukru waniliowego i soli zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka oraz cukier waniliowy i porządnie mieszamy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Jeśli nie mamy rabarbaru świeżego możemy użyć mrożonego. Po rozmrożeniu należy pozbyć się nadmiaru wody i obsypać rabarbar mąką ziemniaczaną. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na cienki placek i układamy w wysmarowanej margaryną foremce, spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie biały ser, rabarbar i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *