Hashimoto,  Kuchnia

Pieczone bataty z leczo

Bataty są bogate w karoten i idealnie wpisując się w menu chorujących na Hashimoto. Mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki pomimo, że są słodkie. A lekkie warzywa z leczo urozmaicą obiad.

Składniki:

  • 2 bataty przekrojone wzdłuż oraz w poprzek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ostra papryka do smaku

Leczo:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 szalotki
  • 1/2 pora pokrojonego w plasterki
  • 2 papryki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki wody
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ser feta (jeśli ktoś lubi)

Wykonanie:

Bataty skraplamy i oprószamy ostrą papryką w proszku. Pieczemy w temp. 230 stopni C z termoobiegiem, aż będą przyrumienione i miękkie (około 20 minut). Leczo: na oliwie pod przykryciem dusimy szalotki, pora i paprykę. Co jakiś czas mieszamy i dusimy przez 5 minut. Dodajemy passatę. Następnie dodajemy wędzoną paprykę, sól i pieprz. Przed podaniem skraplamy olejem rzepakowym. Można do smaku dodać ogórki kiszone.

Smacznego!

 

*zdjęcie z internetu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *