Kuchnia

Zupa z dyni czyli o zapachu jesieni

Sezon na dynie rozpoczął się na dobre. Pękate warzywo spoglądało na nią ze stołu. Już po chwili ze znaną sobie energią kroiła dynię a jej drobne kawałki uderzały wesoło o spód drewnianej misy. Zupa smakowała wyśmienicie. Jej kolor – soczystej pomarańczy idealnie współgrał z liści tańczącymi na chodniku. Uśmiechnęła się do siebie. Odkąd pamięta lubiła gotować, dbać o domowników. W ten późny jesienny wieczór ciepły posiłek będzie smakował najlepiej. Pokój rozgrzany był zapachem resztek dyni, a jej serce miłością.

Składniki:

  • 800 g dyni (500 g po obraniu)
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 szklanka mleka

A oto jak to zrobić:

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 10 minut. Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.Wymieszać i gotować przez 5 minut, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *