Hashimoto,  Kultura i sztuka

Domowe pieguski – w sam raz na zimowy wieczór

Zapadał już wieczór. Czekając ze zniecierpliwieniem na powrót Emila postanowiłam upiec ciasteczka z kawałkami czekolady, który ostatnio tak mu smakowały. Z utęsknieniem czekałam na wspólne wypicie kakao z drzemiącą na moich kolanach Daisy. Lubiłam ten czas wyciszenia, zwolnienia i przekomarzania. Zaparzyłam w szklanym, pękatym dzbanku herbatę z dodatkiem maliny, pomarańczy i goździków. Dodałam kilka kropel cytryny. Wyrabiając ciasto i krojąc czekoladę w myślach wybierałam film na dzisiejszy skroplony deszczem wieczór. Ubrudziłam palce słodkim przysmakiem. Z dziecięcą radością oblizałam palce przecież nie może się nic zmarnować.  Wtem czujna Daisy usłyszała skrzypnięcie drzwi wejściowych w kolorze ciemnego brązu.  Mąż pachniał wiatrem. Kropelki deszczu, które jeszcze nie zdążyły wyschnąć błyszczały radośnie w świetle. Widoczne zmęczenie na twarzy męża trochę mnie zmartwiło. Oczy miał lekko zapadnięte, brakowało w nich dawnego blasku. Uśmiechnął się do mnie promiennie, pocałował, a ja wtuliłam się w jego rumiany policzek. Pomimo uczucia chłodu, które biło od męża pragnęłam tak stać całą wieczność. Jednak wzrok Emila błądził w kierunku piekarnika, a zapach czekolady czuć było w każdym kąciku klatki schodowej. Zaśmiałam się. I wyjęłam blachę. Później zapatrzeni, zasłuchani ze splecionymi dłońmi, po pijąc kakao cieszyliśmy się sobą, szepcząc sobie do ucha ciche kocham cię.

Oto  przepis  na ten przysmak. Jest niezwykle prosty i szybki. Ja nie używam miksera, wyrabiam ciasto ręcznie. Ostatnio dodałam skórkę pomarańczy. Można dodać orzechy, migdały, rodzynki. Do wyboru do koloru!

Domowe pieguski

Składniki:

50 g płatków owsianych błyskawicznych (bezglutenowych)

150 g mąki owsianej bezglutenowej

100 g brązowego cukru

100 g masła

1 jajko

50 g białej czekolady

50 g ciemnej czekolady

50 g mlecznej czekolady

0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżeczka esencji waniliowej

Wykonanie:

W dużej misce ucieramy masło z cukrem i esencją waniliową. W drugiej misce mieszamy mąkę, płatki i proszek do pieczenia. Do roztartego masła dodajemy jajko szybko mieszamy i dodajemy suche produkty z drugiej miski. Po wymieszaniu składników dodajemy wszystkie trzy rodzaje czekolady. Każda kostka powinna być rozdrobniona na cztery części. Delikatnie mieszamy całość dużą łyżką. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze formujemy łyżką kulki ciasta wielkości limonki, a następnie rozpłaszczamy je ręką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ciastka maksymalnie 15 minut w temperaturze 160 stopni. Ciastka mogą się wydawać nieco miękkie ale po ostygnięciu stwardnieją.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *