Kuchnia

Puszysty sernik na zimno z brzoskwiniami i pomarańczami. Idealne ciasto na świąteczny stół.

W ten wyjątkowy, mikołajkowy dzień postanowiłam zrobić sernik na zimno. Mąż prosił już bardzo długo, więc Mikołajki to idealny czas. Aksamitny ser, brzoskwinie kąpiące się w syropie i kruche, rozpadające się w ustach biszkopty. Niebo! Wierzch udekorowałam pomarańczami. Moim zdaniem to idealne ciasto na świąteczny stół. Jest lekki, puszysty i niestety podejrzewam, że nie skończy się na jednym kawałku. Naszego prawie już nie ma. Smacznego!

 

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)

1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów

600 g truskawek (ja dodałam pomarańcze)

1 galaretka truskawkowa

2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)

1/2 szklanki mleka

150 g śmietanki 30% lub 36%

1 op. cukru wanilinowego

3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu

 

Przygotowanie:

Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstawić. Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty. Mleko zagotować, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić. Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką. Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1 – 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać 2/3 ilości pokrojonych na połówki truskawek, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje. Wyjąć sernik z lodówki i powciskać w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *